Arvio: Rouvalin puhuri raikasti Sibeliuksen

Juha Tanhua © Santtu-Matias Rouvali on aloittanut Göteborgin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina ja toisen orkesterinsa Lahden Sibeliustaloon.

Santtu-Matias Rouvali järjesti uuden orkesterinsa, Göteborgin sinfonikkojen konsertissa Lahden Sibelius-festivaalilla ei nyt myrskyä niin raikastavan puhurin kuitenkin. Nuoruuden innollaan ja rytmisellä menevyydellään hän laittoi juhlavaa Sibelius-kuvaa uusiksi.

Viidennen sinfonian päätyttyä tuntui, kun esitys olisi ollut nopein kuulemani, mutta kellon mukaan kesto oli silti aika lähellä normaalia, noin 31 minuuttia. Rouvalin vaikutelmassa ei ollut kyse niinkään kokonaiskestosta kuin ajan jaksottamisesta ja rytmisestä aktiviteetista.

Vapaa-aikanaan metsällä viihtyvä kapellimestari aloitti sinfonian luonnonläheisin värein. Asiat kasvoivat toinen toisistaan, juuttumatta koskaan paikoilleen.

Rouvali ei ylibalansoinut Sibeliusta säätämällä jokaista nyanssia kuten eräät vanhempien sukupolvien suomalaiskollegat vaan antoi yksityiskohtien uiskennella tilassa. Vai oliko kyse siltikin Sibeliustalon akustiikasta, jonka resonoivuus on aina elämys?

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi