Arvio: Oopperaluokka nautti Verdi-haasteesta

Ville Saukkosen Falstaff-tulkinta ammensi populaarikulttuurista. Omahyväinen Falstaff (erinomainen Samuli Takkula) pukeutuu lepakkomieheksi mutta saakin vastaansa joukon alieneita. Kuva: Uupi Tirronen

”Murhattuani armottomasti niin monia sankareita ja sankarittaria lienee minulla viimein oikeus hieman nauraakin”, sanoi Verdi viimeisestä oopperastaan Falstaffista. Hienoa, että Sibelius-Akatemian Ooppera tarttui tämän mittaluokan klassikkoon, jonka koomisuus oli hyvä reitti astua Verdin maailmaan. Opiskelijaensemblelle sopivalta teokselta vaaditaan myös suuri hahmogalleria, ja se Falstaffista löytyy. Koomisuus on ylipäätään oopperan opiskeluun hyödyllinen laji, se peräänkuuluttaa monipuolista näyttämötyötä ja ohjaa äänenkäyttöä terveeseen ketteryyteen.

Ja Falstaffin komiikan maisterivaiheensa päättävä oopperaluokka herätti ansiokkaasti henkiin. Teos istui napakasti, ja Ville Saukkosen brittikliseitä vyöryttävä ohjaus rytmittyi Falstaffin suurenmoiseen partituuriin harvinaisen hyvin. Sibelius-Akatemian orkesteri piti oopperaprofessori Markus Lehtisen johdolla komedian liikkeessä ja kommunikoi koko ajan laulajien kanssa. Ensemble lauloi sujuvasti ja virtaviivaisesti. Keveää asennetta tuki Saukkosen tyylin siro nokkeluus, joka toi myös näyttämötyöskentelyyn hienopiirteisyyttä. Oli hyvä, ettei farssia puskettu väkinäiseen rehevyyteen.

Suurin haaste lepäsi luonnollisesti nimiroolin laulavan Samuli Takkulan harteilla. Varmistelevan oloisen alun jälkeen läskipuvussa keimaileva Takkula osoitti olevansa hahmossa täysin kotonaan, ja lauloi valtavan roolin riemastuttavasti ja erittäin eheästi.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Auli Särkiö-Pitkänen

Sibelius-Akatemian Ooppera 16.10. klo 18.30 (ensi-ilta 13.10.)
Verdi: Falstaff

Ohjaus: Ville Saukkonen
Musiikinjohto: Markus Lehtinen
Lavastus ja projisoinnit: Sampo Pyhälä
Pukusuunnittelu: Taina Relander
Valosuunnittelu: Harri Peltonen
Videosuunnittelu: Artur Sallinen ja Emil Sallinen

Muut esitykset:
Ti 17.10. klo 18.30
To 19.10. klo 18.30
Pe 20.10. klo 18.30