Arvio: Monteverdi-trilogia huipentui kouraisevasti

Tanssijoiden lauma ahdisteli kuolevaisia Poppean kruunauksen raadollisessa tulkinnassa. Emma Suszko lauloi kaltoinkohdeltua keisarinnaa. Kuva: Pasi Klemetti

Harvoin näkee oopperan loppukumarruksissa näin suurta solistijoukkoa: Helsingin konservatorion salissa perjantaina ensi-iltansa saanut Monteverdin Poppean kruunaus toi yhteen 23 solistia ja kuusi tanssijaa. Joku teki ensimmäistä oopperarooliaan, osa oli Konservatorion opiskelijoita, Orpheus’ Muses -barokkioopperayhdistyksen ydinjoukko oli totta kai mukana, ja kaiken kruununa päärooleihin oli saatu huippulaulajat, kun barokkisopraano Katja Vaahtera lauloi Poppeaa ja Saksassa uraa tekevä Merja Mäkelä keisari Neroa.

Poppea huipensi Orpheus’ Muses -työryhmän Monteverdi-trilogian osana Opera BOXin organisoimaa Helsingin oopperakesää. Aiemmat teokset, Orfeus ja Odysseuksen kotiinpaluu, oli niin ikään miehitetty tasapainoisesti, mutta nyt monilukuinen esiintyjäkaarti oli erityisen hyvin sommiteltu siten, että jokainen rooli sai hahmoon sopivan äänen. Oli hienoa, ettei massiivista teosta ollut juuri leikelty, vaan pienetkin välikkeet olivat mukana, ja nuorille laulajille riitti näytön paikkoja ja tiloja hahmojen kehittymiselle. Jumalhahmojen väliintuloja ei ollut poistettu, jolloin asetelma sattuman riepottelemista ihmisistä voimistuu. Tulkinnassa ei kuitenkaan korostunut sokea kohtalo, vaan ihmisten oma pahuus ja julmuus.

Poppean kruunauksen kohdalla iloitaan usein siitä, miten raikkaasti se eroaa romanttisen oopperan moralisoivista sankaritarinoista. Häikäilemättömyys palkitaan riemukkaalla musiikilla. Ville Saukkosen ohjauksessa tarinan raadollisuus otettiin kuitenkin vakavasti ja vietiin loppuun asti.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Auli Särkiö-Pitkänen

Monteverdi: Poppean kruunaus Helsingin konservatorion salissa 28.8. klo 18, ensi-ilta 25.8.
Muut esitykset:
30.8.2017 klo 18
1.9.2017 klo 18

Ohjaus: Ville Saukkonen
Musiikinjohto: Edward Ananian-Cooper
Koreografia: Laura Humppila
Visualisointi: Hanna Hakkarainen ja Tuukka Aimasmäki
Valot: Tuukka Törneblom
Maskeeraus: Taru Haili ja Stephanie Korhonen