Arvio: Korvat auki -salonki tulvi huumoria ja tarinoita

NYKY Ensemble on Sibelius-Akatemian opiskelijoiden nykymusiikkifoorumi. Kuva yhtyeen konsertista viime toukokuulta. Kuva: Richard Beresford Harris

Legendaarinen nuorten säveltäjien nykymusiikkiyhdistys Korvat auki ry on tänä syksynä juhlinut 40-vuotista taivaltaan. Viime vuosina ”Korvien” toiminta on ollut yhä monipuolisempaa kantaaottavien tempauksien, improvisaation ja monitaiteisuuden merkeissä, ja jäsenistössä näkyy nuorten säveltäjien kansainvälisyys ja liikkuvuus. Juhlavuosiohjelmaan kuului muun muassa fagotisti-säveltäjä Johnny Reinhardin kolmen konsertin vierailu elokuussa, ja syksyn päätteeksi yhdistys tarjosi eilen konsertin luottokumppaninsa NYKY Ensemblen kanssa. Viimeksi mainittu on Sibelius-Akatemian nykymusiikkifoorumi, joka oli nyt suunnittelut Korvat auki ry:n kanssa kamarimusiikin olemusta tutkiskelevan illan. Mukaan oli valittu jäsensäveltäjiltä kimppu lyhyitä teoksia, jotka eri tavoin havainnollistivat kamarimusiikillisuutta nykymusiikissa.

Mitenkään erikoinen näkökulma ei toki ollut, sillä kamarimusiikilla on iso rooli nykymusiikkikentällä ja muusikot tilaavat sitä ahkerasti. Tämän ”Intiimin nykykamarin” tarkoituksena oli herätellä yhteyksiä menneiden vuosisatojen salonkeihin ja musiikillisiin illanviettoihin ja syventyä siihen, mitä intiimiyden, vuorovaikutuksen ja pienimuotoisuuden elementit merkitsevät nykysäveltäjille. 

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Auli Särkiö-Pitkänen

Musiikkitalon Camerata-sali 3.11. klo 19
NYKY Ensemble, valm. Jouko Laivuori
Castrillón, Zinovjev, Zapata, Foresi, Peguševs, Yokoyama, Autio