Arvio: Knussenin ja RSO:n yhteys toimii

Oliver Knussen johti käyrätorvikonserttonsa, jonka solistina soitti Jukka Harju. Kuva: Mark Allan / BBC

Brittiläisen nykymusiikin voimahahmoihin kuuluva säveltäjä-kapellimestari Oliver Knussen on Suomessa tuttu vieras. Radion sinfoniaorkesterin perjantaikonsertissa aisti selvästi orkesterin ja sille tutun johtajan yhteistyön toimivuuden, ovathan myös Knussenin omimmat ohjelmistoalueet, nykymusiikki ja 1900-luvun alku, RSO:lle mieluista maaperää. Konserttikokonaisuus oli mielikuvia kutkutteleva, kun Knussenin käyrätorvikonsertto (1994) sai rinnalleen Ferruccio Busonin orkesterikappaleita, ja lopuksi herkuteltiin Brahmsilla. Suomalaisille Busoni on ylpeyttä tuottava nimi, sillä tämä kosmopoliittinen pianovirtuoosi saapui 1880-luvulla piskuiseen Helsinkiin pianonsoitonopettajaksi.

Erityisen lämpimäksi illan tunnelman teki RSO:n oman käyrätorvensoittajan Jukka Harjun esiintyminen Knussenin konserton solistina. Käyrätorvikonsertto on Knussenin ikonisimpia teoksia, tiiviiksi puristettu mutta ilmavasti kimmeltävä seikkailu. RSO syöksi notkeasti pirskahtelevan musiikin uteliaaseen liitoon. Orkesterin hyönteisparvimaisen, riemukkaan kuplinnan keskellä solistin roolina on olla stabiili keskipiste. Jukka Harju esitti konserton suvereenisti ja kaunissointisesti, joskin olisin kaivannut vapautuneempaa virtaa ja emotionaalista osallistumista. Solistiosuus on nimittäin sangen väkevä, ja teoksen fantasiahenkisyys ja luonnonmystiikka saa ajattelemaan käyrätorvea suoranaisena Pan-luonnonhenkenä.

Konsertin avausteoksessa kohdattiin puolestaan arvoituksellinen narrihahmo. Busonin Rondò Arlecchinesco väläyttää juuri sitä myöhäisromantiikan ja modernismin rajaa jolla Busoni seisoi, ja sen tunnelmakin heijastelee osuvasti 1900-luvun alun ylikypsää symbolismia: irvaileva riehakkuus ja epämääräinen levottomuus piirtävät dekadentin klovnihahmon muotokuvan.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Auli Särkiö-Pitkänen

Musiikkitalo 2.3. klo 19
Radion sinfoniaorkesteri, joht. Oliver Knussen
Jukka Harju, käyrätorvi
Busoni, Knussen, Brahms

Istumapaikka: C-katsomo permannon takaosassa