Arvio: Kamarimusiikin huiput hyväilivät satumusiikkeja

Jörg Widmann on säveltäjä, klarinetisti ja kapellimestari. Kuva: Marco Borggreve

Miten Jörg Widmann ehtiikään! Kiireistä solistiuraa tekevä tähtiklarinetisti on jo usean vuoden ajan myös johtanut orkestereita, eikä tiukka esiintymiskalenteri estä häntä olemasta Saksan nykysäveltäjien kärkijoukossa monipuolisella ja laajalla tuotannollaan.

Widmann on Suomessakin tuttu. Marraskuussa on luvassa Widmannin solistivierailu HKO:n kanssa ja tämän alttoviulukonserton esitys RSO:n konsertissa, ja eilen Widmann saapui kamaritrionsa kanssa G Livelabiin Punavuoren Kamarimusiikkiyhdistyksen kutsumana. Kyseessä oli huippumuusikkojen herkullinen kamaritapaus. Widmann, alttoviulisti Tabea Zimmermann ja unkarilaispianisti Dénes Várjon jatkavat Helsingistä pienoiskiertueelle mm. Kölniin ja Berliiniin.

Klarinetin, alttoviulun ja pianon eriskummallinen kokoonpano tunnetaan Mozartin Kegelstatt-triosta, joka päätti konsertin leppeästi; mainion ohjelman keskiössä oli kuitenkin Widmannille läheisen Schumannin fantasiamusiikki ja sen kanssa rakastuneesti kommunikoiva Widmannin trio vuodelta 2015, nimeltään Es war einmal eli ”Olipa kerran”. Samaa kokoonpanoa Schumann käytti myöhäisessä Märchenerzählungen-miniatyyrisarjassa (Sadunomaisia kertomuksia), joka puolestaan soi saumattomasti yhteen sellistien omakseen ottaman mutta alunperin klarinetille sävelletyn Fantasiestücke op. 73 (Fantasiakappaleita) sekä Märchenbilder-alttoviulusarjan (Satukuvia) kanssa.

Widmann esitti myös oman vauhdikkaan soolofantasiansa vuodelta 1993, ja vaikka tämä hämmästyttävä taiteilija olikin konsertin päähenkilö, huomion varasti aikamme kiistatta hienoin alttoviulisti Tabea Zimmermann. Soinnin samettinen kiiltävyys ja hätkähdyttävä iskukyky ovat vertaansa vailla, ja kaiken kukkuraksi Zimmermann on henkeäsalpaava kamarimuusikko. Sama päti myös trion muihin jäseniin.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Auli Särkiö-Pitkänen

G Livelab 10.10. klo 19
Jörg Widmann, klarinetti
Tabea Zimmermann, alttoviulu
Dénes Várjon, piano

Schumann, Widmann, Mozart