Arvio: Kamarikesä palasi tauon jälkeen ydintehtäväänsä

Festivaalin nuorimmat taiteilijat ovat 16-vuotiaita. Anton Mejias, Essi Höglund, Kristian Sallinen, Otto Antikainen ja Tatu Kauppinen esittivät Schumannia. Kuva: Fredrik Tammela

Kamarikesä-festivaali palasi välivuoden jälkeen Ritarihuoneelle tuomisinaan uusi taiteellinen johto ja uusi aikakausi. Kapellimestari Dalia Stasevska oli viitenä vuonnaan tuonut nuorten kykyjen festivaalille myös kunnianhimoisia poikkitaiteellisia tempauksia ja erikoisuuksia. Nyt festivaali tuntui kristallisoituvan ydintehtäväänsä, kun taiteellisena johtajana aloitti pianisti Johannes Piirto kumppaninaan parikymppisten muusikoiden Borea-kvartetti. Näin taiteellinen vastuu oli kokonaan nuorten muusikoiden käsissä, ja muutamaa kokenutta yhteistyökumppania lukuunottamatta viikon neljä konserttia ovat pitkälti alle 25-vuotiaiden käsissä.

Fokuksen tiivistyminen ei tarkoittanut yksipuolistumista: Johannes Piirto oli laatinut rikkaan kamarimusiikkiohjelman romantiikan klassikoista Ligetiin ja soolopianosta isompaan ensembleen.

Hienoa oli, että myös nuorten säveltäjien musiikki oli esillä: jo useita kertoja säveltäjänä esittäytyneeltä Piirrolta kuultiin eilisessä avajaiskonsertissa pianokvintetto, ja tämän ikätoverilta, säveltäjä Matilda Seppälältä esitetään tämäniltaisessa konsertissa teos pianolle ja puhallinkvartetille.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Auli Särkiö-Pitkänen

Kamarikesä-festivaalin avajaiskonsertti Ritarihuoneella 9.8. klo 19

Festivaali jatkuu 12.8. asti