Arvio: Hyvää mieltä Hietsun paviljongissa

Eriikka Maalismaa, Timo-Veikko “Tipi” Valve ja Emil Holmström lähtivät Hietsun paviljongista kiertueelle Hong Kongiin. Kuva: Ida Nisonen

Pääkaupunkiseudulla järjestetään tällä hetkellä pienimuotoista, omaehtoista kamarimusisointia enemmän kuin koskaan. Orkesterityöstä vapaalle kentälle siirtynyt viulisti Eriikka Maalismaa on jo pitkään ollut aktiivinen tällä saralla, ja tänä syksynä hän pystytti Hietsun paviljonkiin kuukausittaisen konserttisarjan otsikolla Klassinen Hietsu, jota suunnittelee yhdessä tutun aisaparinsa pianisti Emil Holmströmin sekä kitaristi Petri Kumelan kanssa. Pari vuotta sitten valoisaksi ”Töölön kylätaloksi” remontoitu Hietaniemen vanha uimahuone on toiminut jo yli vuoden myös jazzpainotteisen Hietsu is Happening! -konserttisarjan miljöönä.

Maalismaa ja Holmström olivat nyt kutsuneet mukaan Australiaan kotiutuneen sellisti Timo-Veikko Valveen, joka runsas viikko sitten konsertoi Suomessa Australian kamariorkesterin riveissä ja jonka mukana Maalismaa ja Holmström hetimmiten suuntaavat kiertueelle Hong Kongiin nimellä Helsyd Piano Trio säveltäjä Ilari Kailan kutsumana. Kailan musiikkia oli nytkin ohjelmassa.

Newyorkilaistunut ja nyt Hong Kongissa tiedeyliopiston residenssisäveltäjänä asuva Kaila edustaa selkeäpiirteistä uusklassismia, jonka avulla hän kommunikoi koskettavia jännitteitä. Miniatyyrimäisessä trioteoksessa Lumen nimiä (2007) jousien puhtaiden linjojen ympärille kinostui pianon energian avulla erilaisia lumesta inspiroituneita kylmiä materiaalisuuksia: märkää ja paksua, kevyttä ja tikkuista, huokoista ja pehmeää.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Auli Särkiö-Pitkänen

Hietsun paviljongin ”Klassinen Hietsu” 19.11. klo 15
Timo-Veikko Valve, sello
Eriikka Maalismaa, viulu
Emil Holmström, piano
Bach, Kaila, Mustonen, Ravel

LUE MYÖS:
Timo-Veikko Valveen haastattelu Rondo 11/2017
Rondon arvio Australian kamariorkesterin konsertista

Klassisen Hietsun loput konsertit: https://www.klassinenhietsu.com/

EDIT 20.11. klo 15.15: Klassisen Hietsun taiteellisesta suunnittelusta vastaavat Eriikka Maalismaa, Emil Holmström ja Petri Kumela yhteistyössä.