Arvio: Hulvaton teoriamanifesti oopperamuodossa

Miika Hyytiäisen Voice Box -esitys käsitteli lauluääntä, äänelle säveltämistä ja oopperaääneen liittyviä konventioita railakkaasti. Lavalla Maija Parko (vas.), Jacintha Damström ja Mia Heikkinen. Kuva: Patrick Neumann

Toukokuun Rondossakin aiheena olleet taiteelliset tohtorintutkinnot koostuvat tyypillisesti kirjallisesta osuudesta ja konserttisarjasta. Mutta millainen olisi näiden kombinaatio? Sibelius-Akatemiassa taiteellista jatkotutkintoaan valmistelevan Miika Hyytiäisen uutta teosta seuratessa tuli hymyilyttävällä tavalla tunne, että säveltäjä oli pilke silmäkulmassa keksinyt tehdä jotain tämänkaltaista. Tuore musiikkiteatteriteos Voice Box oli samalla kertaa säveltäjän kehittelemän uuden lauluäänen analyysiohjelman esittely, luentomuotoon puettu manifesti tekijän ajatuksista liittyen ihmisäänelle säveltämiseen sekä täysverinen esimerkki Hyytiäisen kokeellisesta musiikkiteatterista, jolle hän on omistanut säveltäjänuransa.

Uudenlainen, kokeellinen ooppera, jossa yhdistyvät kekseliäs esityksellisyys, monimediaalisuus ja erilaiset ilmaisun tekniikat, on Suomen maaperällä vielä vierasta, ja Hyytiäisen musiikkiteatteriteoksia onkin esitetty etupäässä Lontoossa ja Saksassa, jossa hän on myös opiskellut. Hyytiäisen teoksiin kuuluu esimerkiksi qr-koodeina latautuva mobiiliooppera You Are Here (2014) sekä 3D-videota ja -tulostusta sekä livesävellystä sisältävä Aikainen (2014). Toivottavasti esityksiä on jatkossa enemmän myös Suomessa.

Hyytiäinen nimittäin edustaa sellaista nykyooppera-asennetta, jota ei Suomessa juurikaan tavata. Se on älyllisesti stimuloivaa ja usein kutkuttavan humoristista uuden ajan esittävää taidetta, joka kytkeytyy saumattomasti ympäristömme ilmiöihin, kuten sosiaaliseen mediaan. Voice Box oli piripintojaan myöten täynnä kieli poskella -komiikkaa: se irvaili akateemisuudelle, sivalsi siekailematta oopperamaailman jäykkiä rakenteita ja revitteli sisäpiirivitseillä, kuten ooppera-aiheisilla nettimeemeillä ja ääniteoreetikoilla.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Auli Särkiö

Musiikkitalon Black Box 18.5. klo 19
Miika Hyytiäinen: Voice Box
Mia Heikkinen, laulu
Jacintha Damström, huilu, laulu ja akrobatia
Maija Parko, koskettimet

Esitys jatkaa kesäkuussa Venetsian Biennaleen osana Taideyliopiston ohjelmaa.