Arvio: Huippuopiskelijat yhdistivät voimansa Suomi-juhliin

Esa-Pekka Salonen yllytti Sibelius-Akatemian ja Juilliard Schoolin orkesteriopiskelijat riemukkaaseen soittoon Musiikkitalossa. Kuva harjoituksista. Kuva: Petri Summanen

Tunnelma oli Musiikkitalon katossa, kun Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri ja maailman arvostetuimpiin musiikkikorkeakouluihin kuuluvan Juilliard Schoolin orkesteri pitivät yhteiskonsertin itsensä Esa-Pekka Salosen johdolla. Taideyliopiston Sibelius-Akatemia on yksi harvoista opinahjoista, joka on tiiviissä oppilaitosyhteistyössä Juilliardin kanssa – orkesterien yhteisperiodi järjestettiin myös 2013 – joten tapausta leimasi ylpeys suomalaisen musiikkikoulutuksen maineesta maailmalla. Näyteikkunassa olivat niin Salosen kaltainen kansainvälinen suomalaisikoni, tulevaisuuden tähti Jonathan Roozeman, suomalainen musiikki kuin orkesterikoulutuskin.

Ohjelma oli laadittu taiten Suomi-Yhdysvallat -yhteistyön hengessä mutta ennen kaikkea Suomea juhlien: alkupuolen teoksia, amerikkalaissäveltäjä Steven Stuckyn Radical Lightia ja Salosen sello-orkesteri-teos Maniaa yhdisti Sibeliuksen seitsemäs sinfonia, jonka orgaaninen arkkitehtoniikka oli innoittanut molempia. Jälkipuolella nuoret päästettiin valloilleen Sibeliuksen Lemminkäisen kimppuun, ja lopuksi saatiin Valse Tristekin. Helsingistä yhteisorkesteri jatkaa samalla ohjelmalla vielä Tukholmaan ja New Yorkiin.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Auli Särkiö-Pitkänen

Musiikkitalo 26.8. klo 19
Sibelius-Akatemian ja Juilliard Schoolin sinfoniaorkesteri, joht. Esa-Pekka Salonen
Jonathan Roozeman, sello
Stucky, Salonen, Sibelius

Istumapaikka: T-katsomo permannon takaosassa

Konsertin taltiointi kuunneltavissa Yle Areenassa