Arvio: Groteski musiikkinäytelmä ahnehti merkityksiä

Roosa Söderholm, Sampsa Timoskainen ja Lauren Lehtinen esiintyivät sähäkästi Stravinskyn Sotilaan tarinassa. Kuva: Heikki Tuuli

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian muhkea näyteikkuna Sibafest muistaa tänä vuonna kansalaissotaa otsikolla Kansalaisrauha, ja Atso Almilan suunnittelemassa hienossa ohjelmistossa toistuvat sodan, rauhan ja yhteisöllisyyden teemat. Yksi päätapahtumista on Sibelius-Akatemian ja Teatterikorkeakoulun yhteistyössä tulkitsema Sotilaan tarina. Igor Stravinskyn yhdessä kirjailija Charles-Ferdinand Ramuzin alunperin kolmelle näyttelijälle, tanssijalle ja soitinseptetolle luoma musiikkiteatteriteos elää konserttiohjelmistoissa suosittuna konserttisarjana, mutta täysipainoisia näyttämöesityksiä on harvemmassa. Muutama vuosi sitten sellainen nähtiin Savonlinnassa, ja kontekstina oli tanssiteatteri. Sibafestin esityksessä ohjaus oli ohjaajaopiskelija Juho Mantereen ja tulokulma teatterillinen.

Ensimmäisen maailmansodan tunnelmissa kirjoitettu ilkikurinen teos perustuu venäläiseen kansantarinaan, jossa viulua soittava sotilas tekee sopimuksen paholaisen kanssa ja ajautuu turmioon.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Auli Särkiö-Pitkänen

Sibafest: Sotilaan tarina Musiikkitalon Sonore-salissa 27.1. klo 15, ensi-ilta 26.1.
Muut esitykset: 28.1. klo 15 ja 18
Ohjaus: Juho Mantere
Lavastus- ja pukusuunnittelu: Tinde Lappalainen
Valosuunnittelu: Sami Roikola
Sibelius-Akatemian kamariyhtye, Janne Nisonen, viulisti-johtaja
Esiintyjät: Lauren Lehtinen, Sampsa Timoskainen ja Roosa Söderholm

Sibafest Musiikkitalossa 27.1.–3.2. http://www.sibafest.fi/