Arvio: Erään barokkisäveltäjän muotokuva

Elisabeth Jacquet de La Guerren teoksia esittivät BRQ-festivaalilla vasemmalta lukien Florence Malgoire, Paolo Zanzu, Markku Luolajan-Mikkola ja Emmanuelle De Negri. © Eero Kukkonen / BRQ

BRQ-festivaali jatkui moninaisen barokkimusiikin parissa Vantaalla. Ainoastaan juhlavuottaan viettävää Monteverdiä festivaali ei ole juurikaan ottanut ohjelmistoonsa, mikä on hieman yllättävää mutta ehkä BRQ tahtoikin erottua muista tapahtumista antamalla yleisölle harvinaisuuksia, jotka ansaitsevat tulla kuulluksi. 10.8. Pyhän Laurin kirkossa kuultu konsertti esitteli taitavan barokkisäveltäjän.

Elisabeth Jacquet de La Guerre (1665–1729) oli ihmelapsi, cembalisti, joka esiintyi Ranskan hovissa jo viisivuotiaana. Jacquet de La Guerre oli ensimmäinen nainen Ranskassa, joka sävelsi oopperan. Hän oli myös ensimmäinen Ranskassa 1600- ja 1700-luvuilla cembalomusiikkia julkaissut säveltäjä, joka vaikutti näin ollen merkittävästi kyseisen tyylin kehitykseen. Eikä siinä kaikki. Jacquet de La Guerre alkoi myös ensimmäisenä säveltäjänä kirjoittamaan viuluilla säestettyjä kosketinsoitinsonaatteja, joiden perinne jatkui Euroopassa aina Beethovenin aikoihin asti.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi


BRQ-festivaali
Elisabeth Jacques de La Guerren muotokuva
Pyhän Laurin kirkko, Vantaa, 10.8.2017 klo 19
Istumapaikka rivillä 10
Emmanuelle De Negri, sopraano
Florence Malgoire, barokkiviulu
Markku Luolajan-Mikkola, viola da gamba
Paolo Zanzu, cembalo