Arvio: Australialaiset ihastuttivat luovuudellaan

Australian kamariorkesteri ACO vieraili Suomessa ensimmäistä kertaa. Kuva: Hamer Hall

Tuntuu siltä, että maailman laidalla on helpompi ajatella laatikon ulkopuolelta. Ainakin Australian kamariorkesterin ote klassisen musiikin tekemiseen on niin raikas ja omannäköinen, että sen uskoo osittain johtuvan maantieteellisestä etäisyydestä suhteessa klassisiin keskuksiin, joissa musiikillisia rutiineita voi olla vaikea havaita – samansuuntainen tapaus on siperialaisorkesteri MusicAeterna.

Niin etäällä kuin maailman pienin manner onkin, ACO toki liikkuu tiheään ulkomailla ja sillä on kiinnostavia yhteistyökuvioita. Nyt orkesteri vieraili PianoEspoo -festivaalin merkeissä ensimmäistä kertaa Suomessa osana Euroopan-kiertuettaan. Olipa hyvä saada tämä maailman kiinnostavimpiin ensembleihin kuuluva ilmiö viimein Suomeen. Huomenna tiistaina ACO esiintyy vielä uudestaan Olli Mustosen kanssa.

Musiikkitalon-konsertti oli omistettu fuugille ACO:n viime keväällä julkaistun BachBeethoven -levyn merkeissä. Päätösteoksena oli Beethovenin jousikvartetto op. 130 alkuperäisellä Grosse Fuge -finaalilla, joista orkesterin taiteellinen johtaja Richard Tognetti oli tehnyt oman, myös pieniä sooloja hyödyntävän jousiorkesterisovituksensa. Tognetti on omaperäinen ja monipuolinen muusikko, joka ei liidatessaan lainkaan korosta itseään. Sen sijaan että syöttäisi muihin omaa tahtoaan, hän muutamia johtamiseleitä lukuunottamatta jättäytyy riviin ja antaa vastuun jakautua koko orkesteriin. ACO on todellakin kuin suuri kamariyhtye, joka pysyy hämmästyttävän eheänä. Jokainen muusikko on hereillä ja ideoita sinkoilee sektioiden välillä. Yhtye tarjoili jatkuvasti kiinnostavia, luovia yksityiskohtia ja osasi varioida keveän virtaviivaista perussointiaan käden käänteessä.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Auli Särkiö-Pitkänen

Musiikkitalo 5.11. klo 18
PianoEspoo -festivaali:
Australian kamariorkesteri
Richard Tognetti, liidaus
Pierre-Laurent Aimard, piano
Bach, Mozart, Beethoven

Istumapaikka: B-katsomo permannon etuosassa

 

LUE LISÄÄ: Timo-Veikko Valve Rondon haastattelussa