Suuri jazzmies puhuu

Hannu Luntiala: Jazzia Jumalan armosta. Juhani Aaltosen tarina. 243 s. Aviador 2017.

Juhani Aaltonen on suomalaisen jazzin eturivin miehiä 60-luvulta saakka, ja häntä pidetään meillä parhaan soundin hallitsijana. Hän on hikoillut lauteilla vaikka kenen maailmantähden kanssa. Gramex-kirjauksissa hän on Suomessa sijalla 13.

Uudessa kirjassa on Hannu Luntiala saanut Aaltosen avomieliseksi. Kipeästä miehen tiestä ja musiikin parantavasta voimasta puhutaan nyt epätavallisen suoraan. Harvoin musiikkikirjassa on näin paljon viisautta siitä, miten soittaminen tervehdyttää.

Pelottava lapsuus ja nuoruus traumatisoi 1935 Kouvolassa syntyneen muusikon. Avioerolapsi pallotettiin isoäidille, sitten lastenkotiin ja sieltä Ruotsiin sotalapseksi. Kansakoulukin oli jäädä kesken, vaikka Junnu pääsi sittemmin Sibelius-akatemiaan. Hän oli raskaissa ruumiillisissa töissä 14-vuotiaasta 25-vuotiaaksi mm. paperitehtaassa ja renkinä Ruotsissa.

Traumat tuottivat paitsi ikuisen vierauden hytinän myös vimman, joka näkyi Aaltosen vereslihaisessa freessä. Improvisaatio sulatti yhteen kauhun ja harmonian tunnot ja antoi opin: ”tärkeintä olla oma itsensä”.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

  

Jukka Mallinen