Kartta Mozartiin

 

Heikki Poroila: Aarteista suurin, Wolfgang Amadeus Mozartin sävellykset, Honkakirja 2020, 464 s.

Heikki Poroila tunnetaan intohimoisena kirjastoaatteen, vapaan tiedonvälityksen ja julkisen sivistystyön ajajana. Hän on musiikkikirjastonhoitajana luetteloinut monien keskeisten säveltäjien teokset suomen kielellä toimiviksi katalogeiksi. Hän on myös aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija ja blogikirjoittaja, joka ei eläkkeelle jäätyään ole hidastanut tahtiaan.

Poroila julkaisi Mozartin juhlavuonna 1991 Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen kustantaman teosluettelon Mozartin sävellykset. Se jäi hänen mielestään puolitiehen, ja siksi tarvitaan nyt sekä pdf-muodossa että paperisena kirjana julkaistu, huomattavasti laajennettu versio otsikolla Aarteista suurin.

Työ Mozartin teosluettelon parissa on kolmenkymmenen vuoden aikana edennyt, vaikka pohjana on edelleen Ludwig Köchelin 1800-luvulla laatima Mozartin teosten kronologinen, KV-numeroilla varustettu luettelo. Mozartin teoksista on internetissä saatavilla kaikenlaisia listauksia, mutta Poroilan laatima sävellysten, fragmenttien ja Mozartin nimissä kulkeneiden teosten luettelo on tarkkuudeltaan, taustoituksiltaan ja hakemistoiltaan jotain muuta.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi