Kalastusta, veneilyä ja vuosituhantista kulttuuria

Riston Valinta – Parasta mahdollista musiikkia vuoden matkalle. Nordell, Risto; Väisänen, Liisa. Kirjapaja 2018. 207 s.

Risto Nordellin vuodenkiertoon ja kirkkomusiikin pitkään perintöön nojaava uutuuskirja on saanut nimensä suoraan pitkän linjan toimittajan radio-ohjelmalta. Riston valinnan, Yleisradion kestosuosikin, seuraajakunta yltää sosiaalisen median faniryhmässäkin tuhansiin jäseniin. Suosio selittynee soivan substanssin lisäksi sillä, kuinka Nordell laittaa itsensä likoon aina otsakkeesta lähtien. Nordell on kuvattu kirjansa kanteen kuuluttajan mikrofonin äärellä, ja väistämättä lukiessa mieleen meinaa hiipiä tuttu äänenväri. Vuoden ja kirkkovuoden mukaan kahteentoista lukuun (kussakin esitellään neljä musiikkiteosta) jakautuva kirja on kuitenkin myös eheä itsenäinen kokonaisuus. Musiikin rinnalla johtotähtiä ovat siiankalastus, ekumenia ja kirkollinen maalaustaide.

Vuodenkierrosta enemmän tai vähemmän johdetut tarkemmat musiikkiesittelyt Nordell kirjoittaa radiotoimittajan taloudellisuudella. Vaikka kirjan kantavana teemana siis onkin asioiden – taiteen, ajan, luonnon ja hengellisyyden – äärelle pysähtyminen, se ottaa oikeastaan huomioon älypuhelinta skrollaavan nykyihmisen huomiojänteen. Kukin yhteen kuukauteen keskittyvistä luvuista on noin 15 sivua, siis bussimatkan tai päiväkahvin mittainen.

Palestrinan, Buxtehuden ja Händelin ohella tutustutaan myös esimerkiksi Moralesin, Schellen tai Knüpferin musiikkiin ja elämään. Harvinaisuuksilla ei kuitenkaan kikkailla, vaan osansa saavat myös klassikot, kuten Monteverdin Maria-vesper tai Brahmsin Saksalainen sielunmessu. Uudempi musiikki 1900-luvulta lähtien ei ole muihin vuosisatoihin nähden marginaalissa, mutta sen rajattu osuus tuntuu silti konservatiiviselta valinnalta. Esimerkit ovat lähinnä neoklassismia, Pärtiä tai uudempaa suomalaista Kokkoselta, Rautavaaralta sekä Sidoroffilta.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Justus Pitkänen

Kirja-arvioita