perjantai elokuu 19. 2022

William Byrd & John Bull

William Byrd & John Bull: The visionaries of piano music. Kit Armstrong, piano. Deutsche Grammophon 486 0583 (2 cd).

W

illiam Byrdin (n. 1540-1623) ja John Bull (1562-1628) olivat klaveerimusiikin varhaisia visionaareja, mutta esitystavoista ei tiedetä paljon. Tiedetään tietysti, etteivät he esittäneet teoksiaan modernilla konserttiflyygelillä, joka Kit Armstrongilla on käytössään DG:n tuplalevyllä. ”Se ei kuitenkaan estä minua tekemästä kaikkea, mikä tuntuu musiikin perusteella mielekkäältä, ja nauttia sen tuloksista ja muokata käsityksiäni aina, kun uutta tietoa ja ymmärrystä on saatavilla.” Armstrong pohjustaa soittoaan esitetekstillä.

Vanhat pavanet, fantasiat, gaillardit ja muunnelmat – tanssirytmeihin ja polyfoniaan sonnustautuneet ilon ja surun ilmaukset – muuttuvat Armstrongin sormissa moderniksi pianomusiikiksi vaihtelevine kosketuksineen, hidastuksineen ja hiljennyksineen. Virginaalin tai urkujen sointimaailmaa hän ei yritäkään Glenn Gouldin tavoin jäljitellä, vaan pureutuu rakenteisiin tavalla, joka saa musiikin kuulostamaan Bachia ennakoivalta. Apolloninen Byrd ja dionyysinen Bull olivat toistensa vastapooleja, mutta brittipianisti näkee heidät myös suuren englantilaisen tarinan virstanpylväinä.

Armstrongin soitosta paistaa innostus, perehtyneisyys ja huikea virtuoosisuus. Toisinaan modernin flyygelin sointi tuntuu jähmeältä, mutta äänien ja tunnetilojen erittelijänä Armstrong on näynomaisen tarkka. Hän on vapauttanut soittimensa kaikki voimavarat ajattoman moniäänisyyden palvelukseen.

Antti Häyrynen

Edellinen artikkeliDietrich Buxtehude
Seuraava artikkeliGustav Mahler

Soitin- ja kamarimusiikki