Tshaikovski

Pjotr Tshaikovski: Pianotrio ”Erään suuren taiteilijan muistolle”. Arno Babajanian: Pianotrio. Alfred Schnittke: Tango. Vladimir Gluzman, viulu, Johannes Moser, sello, Jevgeni Sudbin, piano. BIS-2372.

Tältä kaiketi pianotrion pitäisi kuulostaa: kolme tasavahvaa muusikkoa inspiroimassa ja yllyttämässä toisiaan, astuen pelotta valokeilaan, mutta vetäytyen tarvittaessa toistensa tieltä. Tshaikovskin suuri ja konsertoiva A-duuri-trio on luotu tällaisille soittajille ja Vladimir Gluzman, Johannes Moser ja Jevgeni Sudbin vakuuttavat, että juuri he ovat nämä soittajat. Heiltä luonnistuu ääriosien suurieleinen romanttisuus maailmanmiesten ottein. Väliin jäävät variaatiot on kylvetty täyteen nokkelaa ajatusten vaihtoa ja nopeasti reagoivaa taituruutta. Jopa Tshaikovskin tarpeelliseksi kokema fuuga löytää paikkansa.

Neuvostoarmenialaisen Arno Babajanianin pianotrio vuodelta 1952 oli hänen kansainvälistä huomiota herättänyt läpimurtoteoksensa. Babajanian oli erinomainen pianisti, ja piano vetää trioa kuin Kaukoidän pikajuna. Jousia on käsitelty taidokkaasti heti impressionistisessa avausosassa. Armenialainen väritys nousee esiin viulun ja sellon hitaan osan toisiinsa kietoutuvissa sävelmissä. Finaalin vetonaulana ovat nasevasti toteutetut tanssirytmit, jotka saavat jatkoa ”encorena” soitetusta Schnittken tangosta. Äänitystä myöten loistava kamarimusiikkilevy.

Antti Häyrynen

JAA
Edellinen artikkeliMozart
Seuraava artikkeliAlexi Tuomarila Trio: Sphere