Purcell

Henry Purcell: Neliääniset fantasiat. Benjamin Britten: Jousikvartetot 1-3, Kolme divertimentoa. Doric-jousikvartetti. Chandos CHAN 20124 (2 cd).

Doric-kvartetin voisi väittää syntyneen esittämään Brittenin jousikvartettoja. Yhtye toimii säveltäjän kotiseudulta Suffolkista käsin, ja Brittenin musiikki on ollut osa soittajien kasvatusta pienestä pitäen. Lisäksi alttoviulisti Hélène Clément soittaa Brittenille kuulunutta instrumenttia, jonka tämä oli perinyt opettajaltaan Frank Bridgeltä. Kun äänitykset on tehty vielä Snape Maltingsin Britten-pyhätössä, voisi tulkintojen kuvitella tukahtuvan kunnioitukseen.

Vielä mitä. Esityksissä ei kaihdeta kirpeitä saundeja tai viiltäviä riitasointuja, mutta niitä viljellään myös hyvin hallitusti, osana laajaa ilmaisupalettia. Brittenin kolme jousikvartettoa liikkuvat bartokmaisen modernismin ja shostakovitsmaisten ripitysten välimaastossa. Toisen kvarteton päättävässä Chaconnessa ja kolmannen kvarteton Passacagliassa ne ankkuroituvat myös barokkiin, josta niitä tervehtivät Purcellin neliääniset fantasiat. Doric-kvartetti tekee yhteyden selväksi myös suoraviivaisella barokkisoitollaan, vaikka jousikvartetilla ei gambaconsortin rikkautta saavutetakaan.

Antti Häyrynen