Mozart ym.

Wolfgang Amadeus Mozart: Pianokvartetto g-molli. Gabriel Fauré: Pianokvartetto c-molli op. 15. Antonin Dvorak: Pianokvintetto A-duuri op. 81. Dmitri Shostakovitsh: Pianokvintetto: Scherzo (encore). Jevgeni Kissin, piano, Emerson-kvartetti, Deutsche Grammophon 483 6574 (2 cd).

Jevgeni Kissin ei ole tullut tunnetuksi kamarimuusikkona, mutta yhdysvaltalaisen Emerson-kvartetin kanssa yhteissoitto on ainutkertaisen korkeatasoista. Molemmille on ominaista mieluummin tarkka viimeistely kuin räiskyvä impulsiivisuus, josta voisi seurata kuivakiskoista musisointia, mutta ei New Yorkin Carnegie Hallissa keväällä 2018 pidetyssä konsertissa. Kissin on ymmärtänyt roolinsa oikein ja maustaa pianosatsia herkin kosketuksin vetäytyen valokeilasta heti, kun musiikki sitä edellyttää.

Ensimmäisellä levyllä kuullaan Mozartin g-molli- ja Faurén c-molli-kvartetot, joissa Emerson-kvartetin Philip Setzer ja Eugene Drucker vuorottelevat ensiviulisteina. Mozartin dramaattisimpiin kuuluva teos käynnistyy massiivisen synkkänä, mutta jatkossa valon ja varjon vaihtelu on huomioitu vaistonvaraisella herkkyydellä. Faurén pianokvartetossa ihailee Kissinin elastista pianonkäsittelyä ja läpikuultavia jousitekstuureja, joista kasvaa enemmän elegantisti suvereeni kuin mystiikkaan kurottava tulkinta.

Konsertin jälkimmäinen puolisko on pyhitetty Dvorakin suurelle A-duuri-pianokvintetolle op. 81. On hienoa kuulla tähtimuusikoiden innoittavan toisiaan dramaattiseen, mutta samalla tasapainoiseen, taiturillisesti kipunoivaan, mutta myös suloiset yksityiskohdat huomioivaan soittoon. Ylimääräisenä numerona kuullaan Scherzo Shostakovitshin pianokvintetosta. Äänitys on hivenen kuiva.

Antti Häyrynen

JAA
Edellinen artikkeliToivo Kuula: Pianoteokset.
Seuraava artikkeliBartók