Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart: Pianotriot 1-6. Daniel Barenboim, piano, Michael Barenboim, viulu, Kian Soltani, sello. Deutsche Grammophon 483 7506 (2 cd).

Viisi 1780-luvulla syntynyttä pianotrioa ja yksi varhaisempi divertimento (KV 254) edustavat Mozartin kamarimusiikkia keveimmillään ja seurallisimmillaan. Ne eivät ole soittajille tai kuulijoille teknisesti vaativia, mutta onnistunut esitys edellyttää musiikkia täyttävän huomavaisuuden ymmärtämistä. Daniel Barenboim hallitsee pianollaan Berliinin Pierre Boulez -salin konserttitulkintoja suvereenisti ja johtuu musiikistakin, että hänen Michael-pojalleen ja sellisti Kian Soltanille on jäänyt sivurooli.

Isä-Barenboimin puhelimesta olisi varmaan löytynyt muutaman muunkin viulistin numero, mutta edelle on mennyt vanhemman velvollisuus pitää lapsistaan huolta. Michael Barenboimin arkinen viulusaundi on tosiasia, joka kalpenee verrattuna Mozartin triojen klassikkolevytyksiin (Beaux Arts, Florestan, Ann-Sophie Mutterista puhumattakaan). Barenboimin nepotismi tuntuu nykyisin olevan yhtä yleistä kuin valitettavaa. Ehkä sitä kautta syntyy kotikonserttimaista intimiteettiä, mutta ei ole vaikea kuvitella tulkintoja, joissa kamarimusiikillinen vuoropuhelu toteutuu samalta viivalta.

Antti Häyrynen

JAA
Edellinen artikkeliGál
Seuraava artikkeliTshaikovski