Johannes Brahms

Johannes Brahms: Klarinettisonaatit 1-2, Jörg Widmann: Intermezzi. Jörg Widmann, klarinetti, Andras Schiff, piano. ECM 4819512.

Brahmsin myöhäiset klarinettisonaatit ovat eräänlaisia jatkoaikateoksia: hän oli jo ajatellut jättää säveltämisen, mutta tapasi klarinetisti Mühlfeldin ja sävelsi tälle kaksi sonaattia, trion ja kvinteton. Niissä on sivuutettu solistinen poseeraus ja keskitytty sointiin, harmoniaan ja menneen elämän reflektointiin. Jörg Widmann ja Andras Schiff kunnioittavat lähtökohtia korostetun lempeillä otteilla. Widmannin klarinetti soi pehmeästi hiljaisimmissa pianissimoissa ja matalimmassa rekisterissä. Muhkeat hidastukset hämärtävät hetkittäin sonaattien klassistista puolta, mutta appassionato-osissa tartutaan reippaasti läikkyviin tunteisiin.

Schiff on myötäelävä kumppani, joka ei silti säästele pianon voimaa. Yhdessä ystävykset luotaavat taitavasti sonaattien intiimiä itsetutkiskelua, muunnelmien kansanomaisia käänteitä ja musiikin sointupohjan laajuutta. Widmannin viisi Schiffille omistamaa Intermezzoa (2010) ottavat suuntimat Brahmsin myöhäisistä pianokappaleista. Widmann katsoo modernista aikakaudesta Brahmsiin ja romantiikkaan. Tyyli on toinen, mutta yhteistä ovat kaipauksen ja synkkämielisyyden tunteet, impulsiiviset purkaukset ja haikea sovinnon etsintä.

Antti Häyrynen