perjantai elokuu 19. 2022

Jean Sibelius

Jean Sibelius: Kuusi kansanlaulusovitusta JS 81, Till Trånaden, Con passione, Andantino, Valse, Largo, Scherzo, Andantino JS 41, Allegretto JS 24, Florestan, Allegro, Adagio JS 11, Moderato-Presto, Piu lento-Tempo di valse, Allegretto JS 21, Allegretto JS 23, Allegretto JS 18, Spagnuolo, Andantino JS 44, Pianokappale A-duuri, Au crepuscule, Adagio JS 13. Janne Mertanen, piano. Sony 19439888582.

Janne Mertanen julkaisi kuusi vuotta sitten viidellä cd-levyllä suurimman osan Sibeliuksen julkaistuista pianoteoksista. Niistäkin monet ovat huonosti tunnettuja, mutta vielä tuntemattomammiksi ovat jääneet monet julkaisemattomat tilapäisteokset, pianosovitukset, luonnokset tai lehtiin painetut pikkuteokset. Ne löytyvät BIS:n massiivisesta Sibelius-kokonaislevytyksestä useimmiten Folke Gräsbeckin soittamina, mutta nyt myös Mertanen on levyttänyt valikoiman näitä usein yllättävän persoonallisia sävellastuja. Opusnumeroitujen pianoteosten kanssa Mertaselle ei aina jäänyt pitkää kypsyttelyaikaa, mikä kuului tuoreina ja terveesti suorasukaisina tulkintoina.

Sonyn otsikoimissa ”suomalaisissa kansanlauluissa ja löydöissä” Mertasella on ollut tuo Sibelius-projekti takanaan, mutta myös aikaa pohdiskella usein vain pariminuuttisten pyrähdysten luonnetta. Kansanlaulusovituksissa hän korostaa tummia ja traagisia sävyjä, melodramaattisimmillaan Velisurmaajan pahaenteisissä ostinatoissa. Monet pikkuteoksista lienevät syntyneet säveltäjän tapaillessa aiheita pianon ääressä ja Mertasen soitossa on säilynyt sama, improvisatoriselta tuntuva tuoreus. Paikoin hän valaa kappaleisiin enemmän painoa ja rubatoa kuin ne jaksavat kantaa, mutta useimmiten hänen vahva eläytymisensä ja virtuoosinen viimeistelynsä toimii musiikin eduksi. Oivallisesti äänitettynä levy tarjoaa sopivan mittaisen sukelluksen sibeliaanisiin inspiraation välähdyksiin.

Antti Häyrynen

Edellinen artikkeliSelim Palmgren
Seuraava artikkeliGeorg Philipp Telemann

Soitin- ja kamarimusiikki