In Nomine

In Nomine II: Robert Parsons, John Bull, John Baldwin, Alfonso Ferrabosco II, John Ward, Christopher Tye, Henry Purcell, Nico Muhly, Gavin Bryars. Fretwork. Signum SIGCD576.

In nomine -sävellykset olivat katolisen messun Benedictus-osasta liikkeelle lähteneitä ja soitinmusiikiksi itsenäistyneitä moniäänisiä kappaleita, joita suosittiin englantilaisessa consort-musiikissa. ”Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä” on näiden moniäänisten fantasioiden tekstipohja, joka säilyi säveltäjien mielessä, vaikka katolisuus karkotettiin saarivaltakunnasta. Fretwork-gambayhtye levytti ensimmäisen kokoelman In Nomine -sävellyksiä vuonna 1987 ja tässä tulee sen ”toinen osa”, joka juhlistaa yhtyeen pitkää taivalta.

Fretworkin sointi on hivenen ohuempi ja liukkaampi kuin meillä paremmin tunnetun Phantasm-yhtyeen. Levy päättyy komeasti Purcellin seitsenääniseen In Nomineen, mutta sitä ennen sukelletaan harvinaisempaan brittimusiikkiin Robert Parsonsin (1535-1572), John Baldwinin (1560-1615), Alfonso Ferrabosco II:n (1575-1628) ja Christopher Tyen (1505-n.1573) taidokkaissa teoksissa.

Gambaconsortin moniäänisyydellä on syvästi rauhoittava vaikutus, josta kuulijan havahduttavat Nico Muhlyn ja Gavin Bryarsin modernit teokset. Bryars on velmu käsittelemään historiallisia soittimia ja teostyyppejä ja lataa omaan In Nomineensa kutkuttavia saundeja ja hiljaista hartautta.

Antti Häyrynen