Hallusinaatioita ja hurmosta

Sebastian Hilli: confluence / divergence, Elogio de la sombra, Paraphrase II. Petri Kumela, kitara, Uusinta Ensemble, joht. József Hárs. Kairos 0015078KAI

Sebastian Hilli (s. 1990) on ehtinyt niittää jo rutkasti ansaittua mainetta etenkin palkituilla orkesteriteoksillaan. Itävaltalaisen uuden musiikin levy-yhtiö Kairoksen julkaisulla virtuoottinen Uusinta Ensemble esittelee Hillin hienoja kamariteoksia muutaman vuoden takaa. Viittaukset ja merkitykset kasautuvat komplekseiksi mutta helposti hahmottuviksi, mukaansatempaaviksi maailmoiksi. Hallusinaatiot, hurmos ja mielenkuohut ovat tyypillisiä olotiloja. Vauhtia ja yksityiskohtia riittää, mutta Hillin vahvuus on kyky rakentaa teoksensa virtaaviksi kokonaisuuksiksi, joissa jokainen elementti on mietitty ilman että kontrolli olisi pois ilmaisun vapautuneisuudesta.

Teoksissa ihastuttavat niin muotoratkaisut kuin soinnilliset detaljit. Paraphrase II – ”Giant steps and eden acid” -teoksen lähteinä ovat Coltranen bebop-jazz sekä teknogenre acid house. Hilli antaa jännitteen kehkeytyä pikku hiljaa, kunnes kumpikin musiikillinen subteksti päästetään vuorollaan irti kahleistaan. Nimikkoteos confluence / divergence kitaralle ja pienelle yhtyeelle on henkeäsalpaava sointileikki, jossa soittimien tutut roolit keikahtelevat sijoiltaan. Leikkisät ja houreiset pinnat läpäisevät toisiaan Petri Kumelan villin kitaran toimiessa välittäjänä. Jousikvartettoteos Elogio de la sombra, tummasävyinen soiva runosarja Jorge Luis Borgesin teksteihin, jää levyllä hieman väliinputoajaksi. Vaikka tuottajana toiminut säveltäjä on antanut tulkinnoille siunauksensa, olisin kaivannut jousilta aistikkaampaa sointia Borgesin runojen äärellä.

Auli Särkiö-Pitkänen

Edellinen artikkeliBach ja Kurtág kohtaavat
Seuraava artikkeliHummel esiin varjosta