Bach ja Kurtág kohtaavat

Johann Sebastian Bach: Soolosellosarjat nro 3 & 4. György Kurtág: Kuusi kappaletta kokoelmasta Signs, Games and Messages. Tabea Zimmermann, alttoviulu. Myrios MYR026.

Tabea Zimmermann on soittanut vuosikausia Bachin soolosellosarjoja alttoviululla, eikä epäröi hyödyntää modernin soittimen rekisteriä ja klassisen jousen ketteryyttä. Kolmas ja neljäs sarja soivat näissä tulkinnoissa sellotulkintoja nopeampina ja dynaamisempina. Tanssirytmit kimmahtelevat ja kontrapunkti piirtyy vuorenvarmana, vaikka preludeissa jää kaipaamaan sellon syvyysulottuvuutta. Zimmermannin alttoviulutulkinnat kuulostavat astetta luontevammilta ja varmemmilta kuin taannoin Antoine Tamestitin ja Kim Kashkashianin.

Itse asiassa nämä kuuluvat aikamme vaikuttavimpiin Bach-näkemyksiin, olipa soitin mikä hyvänsä. Bachin teosten väliin Zimmermann on sommitellut oman sarjansa György Kurtágin ”Merkeistä, peleistä ja viesteistä” (1961–2005). Askeettisesta, välähdyksenomaisesta tiiviydestään huolimatta kappaleista syntyy samankaltainen soolokamppailu soittotaidon, ilmaisun ja sanoman välillä. Levyn otsikkona on Solo II, sillä Zimmermann levytti Bachin ensimmäiset sellosarjat jo kymmenisen vuotta sitten. Toivottavasti kahta viimeistä sarjaa ei tarvitse odottaa yhtä kauan.

Antti Häyrynen