Bach

Johann Sebastian Bach: Sonaatit gamballe ja cembalolle BWV 1027-29. Antoine Tamestit, alttoviulu, Masato Suzuki, cembalo. Harmonia mundi HMM 902259.

Bach sovitti teoksiaan tuon tuosta eri soittimille, mikä on antanut nykyinstrumentalisteille valtuutuksen soittaa Bachia mitä mielikuvituksellisimmilla välineillä. Gambasonaattien soittamiseen alttoviululla ei tosin tarvita tavattomasti mielikuvitusta – ne on kirjoitettu gamballe melko korkealle – mutta Antoine Tamestit on sijoittanut ylijääneen fantasian tulkintoihinsa. Periodisoiton koordinaatit ovat selvillä, ja ”Mahler”-Stradivarius soi barokkijousella notkeasti ja sävykkäästi.

Ehkä Tamestitin pyrkimys painaa persoonallinen puumerkki roiskuu toisinaan yli, varsinkin kun Masato Suzuki on cembalonsa ääressä pidättyvämpi. Tamestit kuitenkin vakuuttaa, että Bachin kolme gambasonaattia toimivat alttoviulun sointipaletilla hyvin, Allegrot tanssivat kepeästi ja monet parivaljakon ratkaisuista ovat kekseliäitä. Vaikka sonaatit on täydennetty kantaatin BWV 5 aarian ”Ergieße dich reichlich” sovituksella, levyn kesto jää alle 45 minuutin.

Antti Häyrynen