Weinberg

Mieczyslaw Weinberg: Sinfonia nro 2 jousille, Sinfonia nro 21 ”Kaddish”. Kremerata Baltica, Birminghamin kaupunginorkesteri, Gidon Kremer, viulu, johtajana Mirga Grazinyte-Tyla. Deutsche Grammophon. 483 6566 (2 cd).

Mieczyslaw Weinbergin (1911-1996) musiikkia on levytetty viime vuosina yhä enemmän ja ensimmäinen julkaisu Deutsche Grammophonilla tuntuu virallistavan hänen asemansa. Natseja ja holokaustia vuonna 1939 Neuvostoliittoon paennut juutalaissäveltäjä sai kokea vainoa myös uudessa kotimaassaan. Myöhemmin Weinbergin musiikki jäi usein hänen ystävänsä Shostakovitshin varjoon.

Weinberg odotti varmaan Neuvostoliiton murenemiseen ennen kuin julkaisi 21. sinfoniansa, lisänimeltään ”Kaddish” (1991). Teos on kuusiosainen monumentti Varsovan ghettolle, jossa Weinberg menetti suuren osan sukuaan. Samalla sinfonia on muistokirjoitus euroopanjuutalaiselle kulttuurille, jossa risteilee lainauksia Mahlerilta ja Chopinin g-molli-balladista sekä päättävä vokaliisi, jonka laulaa elegisellä eleettömyydellä levytyksen kapellimestari Mirga Grazinyte-Tyla.

Ensimmäisen osan viulusoolo ei sinällään vaadi Gidon Kremerin paikalle kutsumista, mutta hänen läsnäolonsa tuntuu säteilevän koko teoksen ekspressiivisessä jännitteessä ja CBSO:n komeassa soitossa. Pitkiä autiudessa huhuilevia jaksoja leikkaavat ruhjovat purkaukset. Kuusiosaisella sinfonialla on tehokkaasti teatraalinen, mutta myös fragmentaarinen luonne. Varhaisempi ja kolmiosainen toinen sinfonia jousille (1946) on tiiviimpi luomus, jossa Kremerata Baltican soitto on ihailtavan intensiivistä.

Antti Häyrynen

JAA
Edellinen artikkeliSibelius
Seuraava artikkeliJanáček & Ligeti