Viileä näkökulma Bernsteiniin

Leonard Bernstein: Sinfoniat nro 1 ”Jeremiah” ja 2 “Age of Anxiety”. Anna Larsson, mezzosopraano, Roland Pöntinen, piano, Arctic Philharmonic, johtajana Christian Lindberg. BIS-2298.

Yli sata vuotta syntymänsä jälkeen kapellimestari Leonard Bernstein elää yhä säveltäjänä. Kakis ensimmäistä sinfonia, nro 1 ”Jeremiah” (1942) ja nro 2 “The Age of Anxiety” (1949), ovat varhaisia, moniaineksisia ja polveilevia järkäleitä, jotka saavat voimaa sotien varjoista ja vanhatestamentillisesta profeetallisuudesta. Tyylivaikutteet tulevat Coplandilta ja Shostakovitshilta, mutta mukana on myös muistutuksia Bernsteinin Broadway- ja Hollywood-taustasta. Christian Lindberg ja Norjassa napapiirin pohjoispuolella operoiva ”Arktinen filharmonia” syttyvät tyylien sekoituksesta ja muinaisista ristiriidoista.

Kolmiosainen ”Jeremiah” on teoksista klassisempi, ja Anna Larsson vakuuttaa sen finaalissa Jeremiaan valituksissa. Kuusiosaiseen ja W.H. Audenin runoon pohjautuvaan toiseen sinfoniaan Bernstein sävelsi konsertoivan pianosoolon – tässä säveltäjän laajentamassa muodossa – jossa Roland Pöntinen ei hätkähdä ammoin riettailta kuulostaneita jazz-repäisyjä. Myös Lindberg tasapainottaa klassisella objektiivisuudella musiikin teatraalisia piirteitä, joita säveltäjä ei omissa levytyksissään säästellyt. BIS:n hienosti äänittämä levy tarjoaakin teoksiin tuoreen ja vähän viileämmän näkökulman.

Antti Häyrynen