Vänskän tarkka Mahler

Gustav Mahler: Sinfonia nro 7. Minnesotan orkesteri, johtajana Osmo Vänskä. BIS-2386.

Osmo Vänskän Mahler-sykli Minnesotassa on saanut vaihtelevan vastaanoton, mutta tämä seitsemännen sinfonian levytys kuuluu sarjan onnistuneimpiin. Tämä on teos, jonka kanssa useimmilla Mahler-johtajilla on vaikeuksia, mutta Vänskä luottaa visusti vaistoihinsa ja partituuriin. Ensimmäisen osan monet tempovaihdokset on huomioitu kirjaimellisella tarkkaavaisuudella. Ne voisivat sulautua yhtenäisemmäksikin sinfoniseksi kaareksi, mutta päällimmäinen vaikutelma on, että musiikki on otettu tosissaan ja täydestä arvostaan.

Sinfonian jälkimmäiset osat pelkästään hyötyvät valppaudesta. Scherzo häilyy Mahlerin merkinnän mukaisesti ”varjomaisesti” ja serenadi soi kitaroineen ja mandoliineineen houkuttelevan rentona. Finaali on yksi parhaista kohtaamistani, tulvien hurttia huumoria ja kontrapunktiset koitokset ilmiömäisesti jäsenneltynä.

Minnesotan orkesterin soitto on ensiluokkaista, vaikka toisinaan vasket tuntuvat silkalla itsevarmuudellaan peittävän muita alleen. Vikaa ei ole BIS:n erinomaisessa monikanavaäänityksessä.