Tshaikovski & Prokofjev

Pjotr Tshaikovski: Pianokonsertto nro 1. Sergei Prokofjev: Pianokonsertto nro 2. Haochen Zhang, Lahden kaupunginorkesteri, johtajana Dima Slobodeniouk. BIS 2381

Tshaikovskin ensimmäisellä ja Prokofjevin toisella pianokonsertolla on molemmilla monumentaaliset piirteensä, joita ei ole päästetty liiaksi dominoimaan Haochen Zhangin ja Dima Slobodenioukin johtamien lahtelaisten levytyksessä. Van Cliburn -kilpailujen kultamitalisti todistaa levytyksellään kuuluvansa tähtien joukkoon, mutta yhtään ei jää jälkeen myöskään monissa äänityksissä koulittu lahtelaisorkesteri. Levyn käynnistää Prokofjevin futuristinen ja aikalaisyleisöä provosoinut g-molli-konsertto. Sen nuottirisukkoa ovat raivanneet monenmoiset lekanheiluttajat, mutta Zhangin käytössä on tarkkuustyökalut ja kylmähermoinen tappajan vaisto.

Sen ansiosta teoksesta eivät erotu vain jylisevät huipentumat, vaan nopeasti kaistaa vaihtava liike ja valppaus, jolta mikään ei livahda ohi. Hieno yhteispeli orkesterin kanssa kruunaa myös Tshaikovskin konserton. Vaikuttava virtuoosisuus ja elegantisti suoraan lennosta napatut yksityiskohdat on silattu aristokraattisella pidättyvyydellä. Se kannattelee myös orkesterisatsia, josta tekee mieli nostaa erityisesti esiin uljaasti soittavat vasket. Niin tuttu kuin Tshaikovskin suurenmoinen b-molli-konsertto onkin, moni levytys on suistunut yhteen jos toiseenkin sudenkuoppaan. Tässä on tulkinta, jonka uskoisi ilahduttavan ja inspiroivan kuulijaa pitkään.

Antti Häyrynen

JAA
Edellinen artikkeliBeethoven
Seuraava artikkeliBach