Strauss

Richard Strauss: Also sprach Zarathustra, Ein Heldenleben. Oslon filharmoninen orkesteri, johtajana Vasili Petrenko. LAWO LWC1166

Elämme joukkuepelaamisen aikaa, eivätkä Richard Straussin yksilösankarit, yli-ihmisistä puhumattakaan, tunnu saavan jalansijaa muualla kuin valkokankaalla. Ainakin Oslosta kajahtavat Näin puhui Zarathustra ja Sankarielämä tekevät vaikutuksen enemmän kollektiivisilla hyveillä kuin yksilöllisillä kosketuksillaan. Yhteissoitto on vakuuttavaa, mutta anonyymiä, vaikka Vasili Petrenkolta löytyy molempiin teoksiin virkistäviä näkökulmia. Zarathustra ei sorru mahtipontisuuteen edes kuulussa Auringonnousussaan, ja Straussin alter ego Ein Heldenlebenissä nauttii selvästi enemmän lemmentöistä kuin sodankäynnistä.

Mutta lihaksia pullistava ja adrenaliinia syöksevä atleettinen pauhu, silloin kun sitä tarvittaisiin, jää oslolaisilta useimmiten puuttumaan. Siinä suhteessa esimerkiksi HKO:n saundi Bartók-levyllä on mehevämpi, mutta Oslon filharmonikot selviävät notkeasti Straussin virtuoosikohtauksista. Zarathustrassa näyttävimpiä jaksoja ovat huolella eritelty fuuga tieteelle ja yöllinen valssikohtaus konserttimestari Elise Batnesin siivittämänä. Hän kujertelee kutsuvasti myös Heldenlebenin sänkykamarissa. Petrenko on terävimmillään antaessaan huutia kriitikoille sekä lämpimästi hyvästelevässä loppukohtauksessa.

Antti Häyrynen

JAA
Edellinen artikkeliMahler
Seuraava artikkeliBeethoven