Sibelius

Jean Sibelius: Kullervo. Helena Juntunen, sopraano, Benjamin Appl, baritoni, Lundin mieskuoro, BBC:n Skottilainen sinfoniaorkesteri, johtajana Thomas Dausgaard. Hyperion CDA68248.

Sibeliuksen Kullervo on vakiinnuttanut paikkansa kansainvälisessä ohjelmistossa, mutta vähän uteliaana aina kuulostelee, kuinka muunmaalaiset tätä syvältä ugrilaisesta perinnöstä kasvanutta teosta käsittelevät. Thomas Dausgaard on tähän mennessä levyttänyt Beethovenin, Schubertin ja Schumannin sinfonioita kamariorkesterilla, mutta Sibeliusta varten on onneksi varattu ruudikkaasti soiva BBC:n Skottilainen orkesteri. Aiemmasta työskentelystä mukaan ovat tarttuneet riuskat tempot ja kiukkuinen draama. Kokonaisuudessa yhdistyy taitavasti raaka alkuvoima ja moderni viimeistely.

Johdanto lähtee liikkeelle päättäväisesti, ja Kullervon nuoruuskin vilahtaa ohi ilman tuudittavaa verkkaisuutta, sekstolisäestys pinnassa. Kolmas osa, Kullervo ja hänen sisarensa, on jo liian nopea, mutta ihailtavan hyvin on Lundin mieskuoro ottanut tekstin haltuunsa, vaikkei heilläkään tunnu riittävän kakkosbassoja. Helena Juntunen on esityksen varmin lenkki, iskevä sanoissaan, vaikkei ehkä saa näissä tempoissa osastaan kaikkea irti. Benjamin Appl kuulostaa Kullervona enimmäkseen harmistuneelta. Dausgaardilla on korvaa yksityiskohdille ja dramaattisille pausseille, jotka pysäyttävät kuulijan Kullervon sotaanlähdössä ja finaalissa. Finaali jää hennon mieskuorosaundin vuoksi vaille traagista painoa.

Antti Häyrynen

JAA
Edellinen artikkeliBruckner
Seuraava artikkeliWeinberg