Sibelius

Jean Sibelius: Viulukonsertto. Igor Stravinsky: Viulukonsertto. Lu Pei: Drama -Beijing Opera. Zhi-Jong Wang, viulu, Philharmonia-orkesteri, johtajana Thomas Sanderling. Accentus music ACC 30430.

Zhi-Jong Wang sijoittui vuonna 2000 jaetulle kolmannelle sijalle Sibelius-viulukilpailuissa, jotka voitti armenialainen Sergei Khachatryan. Sibeliuksen viulukonsertto on siis ollut Wangille tuttu ainakin kahdeksantoista vuotta, ja se kuuluu hänen varmassa ja yksityiskohdissaan harkitussa levytyksessään. Tempojaan Wang ei ole valinnut mitenkään varman päälle, mutta huolehtii aina fraseerauksen viimeistelystä sekä Stradivariuksensa lämpimästä saundista. Persoonallisuutta soitosta ei puutu, vaikkei se räiskyvintä lajia olekaan.

Thomas Sanderlingin johtama Philharmonia-orkesteri on mukana sinfonisesti ja hetkittäin vähän muodollisemminkin, mutta aina ymmärtäväisesti. Avausosa ja hidas osa kasvavat poikkeuksellisen eheiksi kaariksi. Finaalissa Wang lisää virtuoosipanoksia, mutta levytys on kokonaisuutena yksi viime vuosien vakuuttavimpia.

Stravinskyn viulukonsertto on valittu tarjoamaan Sibeliukselle mahdollisimman suuri kontrasti ja Wang soittaa sen hyvin erilaisella, kuivalla, iskevällä ja jäntevällä otteella. Lu Pein (s. 1956) Peking-ooppera -draama on kadenssinomainen taiturinumero sooloviululle.

Antti Häyrynen