Roussel

Albert Roussel: Sarja F-duuri op. 33, Pour une fête de printemps op. 22, Évocations op. 15. Kathryn Rudge, mezzosopraano, Alessandro Fisher, tenori, François Le Roux, baritone, CBSO-kuoro, BBC Philharmonic, Yan-Pascal Tortelier. Chandos CHAN 10957.

Albert Roussel (1869-1937) on päässyt ohjelmistoon neljällä sinfoniallaan sekä balettiteoksillaan Hämähäkin juhlat ja Bacchus ja Ariadne. Niiden perusteella hän on motorinen ja modernien tehojen uusklassisti, mutta Chandosin tervetullut levyjulkaisu tuo esiin varsin erilaisia teoksia. F-duuri -sarja orkesterille (1926) tosin edustaa uusklassista linjaa kirpeästi soitinnetuilla sarabandellaan ja giguellaan. ”Kevään juhlalle” omistettu sinfoninen runo (1920) väreilee sen sijaan monisävyistä impressionismia, vaikka lähtökohtana olikin sinfonian osa.

Levyn pääteos on yli kolmevarttinen Evocations (1911), kolmiosainen kuvaelma, johon Roussel vuodatti kokemuksiaan pitkältä Intian-matkaltaan. Teoksen kolme osaa avautuvat Elloran pyhiin luoliin, Jaipurin ruusunpunaiseen kaupunkiin sekä Benaresin läpi virtaavaan Gangesiin. Yan-Pascal Tortelierin ja BBC:n filharmonikoiden soitto on asiaankuuluvan muhkeaa, ja laajasta viimeisestä osasta kasvaa komea spektaakkeli kuoroineen ja solisteineen. François Le Roux’n baritoni soi kuivemmin kuin ennen, mutta muuten Chandosin hienosti äänittämästä näytöksestä ei jää puuttumaan kuin tuoksut.

Antti Häyrynen

JAA
Edellinen artikkeliProkofjev
Seuraava artikkeliSibelius