Pugnani ym.

The Anders Chydenius Collection. Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, Kokkola-kvartetti, Niamh McKenna, huilu, Elina Mustonen, cembalo. Pugnani, Graf, Cambini, Sacchini, Schulz.

Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri ja sen sisällä toimiva Kokkola-kvartetti ovat uutuuslevytyksellään tehneet historiaa kunnioittavan teon. Anders Chydenius (1729–1803) oli paitsi Kokkolan kirkkoherra ja vapaakaupan pioneeri, myös musiikinystävä, jonka pappilan nuottikokoelmaan sisältyi ajan eurooppalaisia hittejä orastavan porvariston kapellin soitettavaksi. Nyt näistä nuoteista on koottu perioditietoisuutta kunnioittava kokoelma.

Levyn mukana tulee kiitettävä läjä tietoa konserttitoiminnasta Chydeniuksen pappilassa, mikä luo mainion kuvan ajan hengestä. Harmi siis, että pääosin klassismin alkupuoleen sijoittuvat, Mozartin läpimurtoa edeltäneet teokset eivät ole sävellyksellisesti kovin mielenkiintoisia. Gaetano Pugnanin jousikvartettojen orkesterisovituksista löytyy jonkin verran energiaa ja draamaa, mutta esimerkiksi Christian Ernst Grafin tai Lebrecht Julius Schulzin teosten harmittomuudesta ei oikein jää mitään mieleen.

Kokkola-kvartetti kuitenkin soittaa täyteläisellä saundilla Snellman-salin mainiossa akustiikassa, ja periodikäytäntöihin erikoistunut sellisti Lauri Pulakka saa taiteellisella johdollaan teoksiin yhtenäistä hyväntuulista välittömyyttä. Niamh McKennan huilistivierailu virkistää Giuseppe Cambinin kvartettoa, mutta keskeytyksettä alusta loppuun kuunnellessa sekoittuvat teokset ja säveltäjät periodiperehtymättömän korvissa homogeeniseksi pötkyläksi.

Santeri Kaipiainen