Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven: Pianokonsertot 1-5. Jan Lisiecki, piano ja johtaja, Academy of Saint Martin in the Fields. Deutsche Grammophon 483 7637 (3 cd).

24-vuotias kanadalais-puolalainen Jan Lisiecki on ennättänyt levyttää Chopinia, Mendelssohnia ja Schumannia, joiden suunnasta hän lähestyy myös Beethovenin pianokonserttoja. Berliinissä joulukuussa 2018 konserteista tallennetut esitykset ovat leimallisesti nuoren miehen tulkintoja, nopeasti syttyviä ja säkenöiviä taidonnäytteitä.

Tasapainoisempia ikuistuksia olisi ehkä saatu kapellimestaria käyttämällä, mutta on hauska kuulla pitkästä aikaa Saint Martin in the Fields -kamariorkesterin täyteläistä ja energistä soittoa. Lisiecki on panostanut näyttäviin avauksiin, mutta pitkien soolojen aikana orkesteri saa pärjätä omillaan.

Kahdessa ensimmäisessä konsertossa on pääosassa nuorekas briljanssi, joka löytää jalansijan paremmin tanssivissa finaaleissa kuin harhailevissa hitaissa osissa. Kolmas ja neljäs konsertto istuvat parhaiten Lisieckin pohjimmiltaan romanttiseen näkemykseen, jota ryhdittävät riuskat tempot ja persoonalliset yksityiskohdat. Myös ”Keisarikonsertto” kajahtaa pianistisena näytöksenä, josta jää kaipaamaan majesteetillisuutta.

Levytyksen balanssi suosii pianoa ja sen ylärekisteriä, mutta myös orkesteri on vahvasti mukana. Beethovenin pianokonserttoja on viime aikoina levytetty taajaan, enkä ehkä asettaisi Lisieckiä Leif Ove Andsnesin, Lars Vogtin, Paul Lewisin tai Ronald Brautigamin edelle. Hänen valttinaan on kuitenkin reipas live-energia ja ennakkoluulottomuus.

Antti Häyrynen