Ginastera

Alberto Ginastera: Pianokonsertto nro 1, Variaciones concertantes, Concierto argentino. Xiayin Wang, piano, BBC:n filharmonikot, johtajana Juanjo Mena. Chandos CHAN 10949.

Argentiinalaisen Alberto Ginasteran (1916-1983) musiikki näyttää viimein pääsevän oikeuksiinsa, ja ainakin osa kiitoksista kuuluu BBC:n filharmonikoiden ja Juanjo Menan levysarjalle Chandosilla. Ginasteran teokset ovat palkitseva yhdistelmä modernistisia tekniikoita ja latinalaista eksotiikkaa. Ne voivat yhdistyä yllättävilläkin tavoilla, kuten muunnelmamuotoisessa ja atonaalisessa ensimmäisessä pianokonsertossa (1961). Kirkaskatseinen ja terässorminen Xiayin Wang ampaisee teoksen päättävään dodekafoniseen Toccataan hienolla draivilla.

Konsertoivat variaatiot” vuodelta 1953 on käytännössä konsertto kamariorkesterille, josta Ginastera poimii solistiksi mm. harpun ja kontrabasson. BBC:n filharmonikoiden soittajat ja soitinryhmät ovat selvästi inspiroituneita tehtävästään ja muunnelmien tiuhaan vaihtuvista asetelmista. Ginasteran nuoruudenteoksiin kuuluva Concierto argentino (1935) on myös pianokonsertto, jossa latinalaiset rytmit piirittävät tunteikkaita ja impressionistisia sooloja.

Antti Häyrynen

JAA
Edellinen artikkeliBruckner
Seuraava artikkeliSmetana