Fagotilla huimapäisesti

Wolfgang Amadeus Mozart: Fagottikonsertto. Carl Maria von Weber: Fagottikonsertto. Eduard du Puy: Fagottikonsertto. Bram van Sambeek, fagotti, Ruotsalainen kamariorkesteri, johtajana Alexei Ogrintshuk. BIS-2467.

Hollantilainen Bram van Sambeek on vakuuttanut taidoillaan mm. Kalevi Ahon musiikissa. BIS:n levyllä hän tulkitsee kaksi fagottikonserttojen klassikkoa sekä yhden todellisen mustan hevosen. Sveitsiläissyntyisen Eduard du Puyn (n. 1770-1822) elämästä voisi tehdä elokuvan, jossa hän ratsastaa hevosella kirkkoon ja tulee karkotetuksi kaikkialta kumouksellisesta toiminnastaan. Maanpakoon hänet ajoi Kustaa IV:kin, jonka menetettyä kruununsa du Puy palasi Ruotsiin ja sävelsi huimapäisen fagottikonserttonsa.

Huimapäisyys tarkoittaa oopperamaista draamaa ja virtuoosista asteikkokieputtelua, joista ei riitä musiikillista sisältöä ihan puoleksi tunniksi. Puutteineenkin kyseessä on värikäs teos, jonka haasteet Sambeek ottaa reippaasti vastaan. Samanlainen nopeiden käänteiden ja taiturikuvioiden esterata on Weberin puolta lyhyempi F-duuri-konsertto, jonka varhaisromanttinen estottomuus sopii Sambeekille hyvin. Mozartin fagottikonsertto KV 191 on nuoruudenteos, jonka klassista tyyliä ja iloista olemusta Sambeek kaitsee varovaisemmin. Hänen tyylinmukaiset kadenssinsa täydentävät vaikutelman. Alexander Ogrintchoukin johtama Ruotsalainen kamariorkesteri on aktiivinen osallistuva vastapeluri.

Antti Häyrynen