Ernst Krenek

Ernst Krenek: Potpourri op. 54, Seitsemän orkesterikappaletta op. 31, Sinfonia ”Pallas Athene” op. 137, Tricks and Trifles op. 101. Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz, johtajana Karl-Heinz Steffens. Capriccio C5379.

Ernst Krenek (1900-1991) muistetaan lähinnä ”jazzoopperastaan” Jonny spielt auf (1927), mutta hänen pitkä elämänsä ja laaja tuotantonsa edustavat laidasta laitaan 1900-luvun musiikillisia pyrkimyksiä. Vuonna 1927 valmistunut Potpuri orkesterille tulee lähelle jazzoopperan populaarityyliä. Krenek kielsi teoksen olevan parodiaa, mutta nopeat käänteet ja koomiset soolot viittaavat Satien ja Shostakovitshin pisteliääseen huumoriin. Varhaisempi Seitsemän orkesterikappaletta (1924) edustaa taas schönbergiläistä atonaalisuutta, jota terästää kontrapunkti. Joissakin osissa häilähtää myös Krenekin opettajan, Franz Schrekerin, myöhäisromanttinen epätoivo.

Sinfonia ”Pallas Athene” (1954) perustuu oopperaan, joka kertoo antiikin Ateenan demokratian murenemisesta. Krenekin osoitteena oli myös mccarthyismin riivaama USA, mutta oopperan materiaaliin pohjautuva sinfonia tähtää aiheesta ajattomuuteen. Sarjallinen modernismi ei varmaan ole monen kuulijan lempityyli, mutta Krenek rakentaa siitä toiminnallista, dramaattista ja rikkaasti soivaa musiikkia. Rheinland-Pfalzin valtionfilharmonia soittaa Karl-Heinz Steffensin johdolla erinomaisesti avaten Krenekin musiikista laajan ilmaisuasteikon. Ensilevytyksenä kuultava Tricks and trifles (”Temppuja ja joutavuuksia”, 1945) palaa hauskanpitoon muunnelmissa, joissa musiikki luiskahtelee lupsakasti tonaalisuudesta atonaalisuuteen.

Antti Häyrynen

JAA
Edellinen artikkeliAntonin Dvorak
Seuraava artikkeliSven Hundsnes