Dieter Amman

Dieter Amman: The Piano Concerto (Gran Toccata). Maurice Ravel: Konsertto vasemmalle kädelle, Béla Bartók: Pianokonsertto nro 3. Andreas Haefliger, piano, Helsingin kaupunginorkesteri, johtajana Susanna Mälkki. BIS 2310.

Sveitsiläisen Dieter Ammanin (s.1962) pianokonsertto herätti huomiota vuoden 2019 Proms-festivaalilla ja vangittiin tuota pikaa myös levylle kantaesittäjä Andreas Haefligerin ja Susanna Mälkin johtaman Helsingin kaupunginorkesterin konserteista saman vuoden marraskuussa. Teos on estoton ryntäys modernistiseen karkkikauppaan, läkähdyttävän toiminnallinen Gran Toccata, sokaisevan säihkyvä harmonisessa rikkaudessaan ja kilisevässä soitinnuksessaan. Ammannin jazz-tausta kuuluu taitavasti jäsennellystä, alati svengaavasta rytmiikasta, jolle on suvantoina yläsäveliä ja mikrointervalleja kuulostelevia mietiskelyhetkiä sekä hartaita koraaleja.

Ammann tuntuu ammentaneen konserttoonsa kaiken kivan, mitä on löytänyt, mutta onnistuu organisoimaan siitä kokonaisuuden, joka pitää herpaantumatta otteessaan. Teos kasvaa solistin ja orkesterin koitoksesta konsertoivan sinfonian suuntaan ja loppuu vasta, kun kaikki energia on käytetty. Helsingin kaupunginorkesterin soitto on erinomaisen tarkkaavaista, myös Ravelin konsertossa vasemmalle kädelle ja Bartokin kolmannessa pianokonsertossa. Haefliger ei sen sijaan yllä jälkimmäisissä teoksissa yhtä intensiiviseen vuorovaikutukseen, vaikka muotoileekin teokset varmasti ja herkästi.

Antti Häyrynen

JAA
Edellinen artikkeliKalevi Aho
Seuraava artikkeliKapustin & Schnittke