De Falla

Manuel de Falla: El sombrero de tres picos, El amor brujo. Marina Heredia, cantaora, Carmen Romeo, mezzosopraano, Mahler-kamariorkesteri, johtajana Pablo Heras-Casado. Harmonia mundi HMM 902271.

Manuel de Fallan kaksi tanssiteosta, Kolmikolkkahattu ja Noiduttu rakkaus, muodostavat levyllä usein tavatun ja taatun parin. Pablo Heras-Casado saa espanjalaisrytmit sykkimään verevinä, ja Mahler-kamariorkesteri soittaa intohimoisen tarkasti. Rytminen iskevyys ja svengi ovat olennainen osa Fallan partituureja, mutta Heras-Casado sytyttää Kolmikolkkahatun elämään kaivamalla teoksesta esiin kolmiodraamaan liittyvän huumorin. Musiikin erikoisuudet, Beethoven-sitaatit ja kellojen naksutukset, istuvat tavallista paremmin kokonaisuuteen.

Noiduttu rakkaus polveutuu espanjalaisesta romanikulttuurista, ja haudan takaa leimuavat tunteet liittävät sen maagiseen kansanperinteeseen. Heras-Casado ei ole ensimmäinen, joka on ottanut laulusolistikseen oopperalaulajan sijaan aidon cantaoran, käheä-äänisen flamencolaulajan. Marina Heredia tuo tarinaan maanläheistä uskottavuutta, ja hänen numeronsa istuvat pääosin hyvin moderniin orkesterikieleen. Kuuluisa Tulitanssi kuullaan myös osana kerrontaa, joka kantaa herpaantumatta kohtalokkaasta alusta aamun kelloihin.

Antti Häyrynen