Bruckner

Anton Bruckner: Sinfoniat nro 6 ja 9. Leipzigin Gewandhaus-orkesteri. johtajana Andris Nelsons. Deutsche Grammophon 483 6659 (2 cd).

Andris Nelsons on levyttänyt yhtä aikaa Brucknerin sinfonioita ja Shostakovitsh-sykliä Bostonissa. Jälkimmäinen sarja on onnistunut tasaisemmin, mutta Leipzigin Gewandhaus-orkesterin Bruckner-soitossa ei ole moittimista. Mieleen saattavat silti palata heidän ammoisen johtajansa Kurt Masurin ajat, jolloin Brucknerin sinfonioita hiottiin särmättömän ympäripyöreiksi.

Kuudennessa ja yhdeksännessä sinfoniassa aikamitat ovat ylellisen kiireettömiä. Orkesterin sointi on germaanisen muhkeuden perikuva. Kuudennen sinfonian avaus voi kuulostaa vähän jähmeältä ja rubato geneeriseltä. Hidas osa on todella hidas, auvoisen ajaton, mutta jää kaipaamaan syvyyksiä luotaavia kontrasteja. Jälkimmäiset osat ryhdistäytyvät dramaattisemmiksi.

Keskeneräiseksi jäänyt yhdeksäs sinfonia on tuhdisti monumentaalinen, vasket messinkisinä maanvyöryinä. Karmivia kärjistyksiä on kaihdettu ja jopa Adagio-finaalin purkauksissa on horisontin yli tähtäävää levollisuutta. Sinfonioita höystävät jälleen Wagnerin alkusoitot: hieman etäisenä säteilevä Parsifal-alkusoitto sekä suloisesti soiva Siegfried-idylli.

Antti Häyrynen

JAA
Edellinen artikkeliEyck ym.
Seuraava artikkeliSibelius