Bruckner

Anton Bruckner: Sinfonia nro 7. Radio-Sinfonieorchester Stuttgart des SWR, johtajana Paul Hindemith. SWR Classics SWR19417CD.

Brucknerin sinfoniat ovat massiivisia vuorenjärkäleitä, mutta viime vuosina esitykset tuntuvat toisinaan juuttuneen geologiseen aikakäsitykseen. Tämä Stuttgartin radio-orkesterin esitys vuodelta 1958 esittelee tulkinnan, jossa sinfoninen arkkitehtuuri jäsentyy dynaamisena ja etenevänä. Paul Hindemith ei edusta niinkään germaanista Kapellmeister-perinnettä kuin omaa säveltäjäestetiikkaansa, objektiivista, mutta ekspressiivistä otetta. Se kuuluu erityisesti avausosassa, jossa pää- ja sivuteemat on eritelty selkeästi. Nousu osan keskellä olevalle huipulle on kiihkeä, mutta loppuhuipentuma avautuu ylevään avaruuteen.

Suuri Adagio on kestoltaan miltei saman mittainen, mikä lujittaa kokonaisuutta. Siinäkin keskeinen huipentuma – luontevasti ilman lyömäsoitintehoja – löydetään sumeilematta ja päättäväisesti. Scherzo kuulostaa eniten Hindemithin omalta musiikilta. Finaalissa säveltäjäkapellimestari nivoo eri aiheet ja tasot vaivattoman tuntuisesti yhteen. Orkesterin soitto on paikoin ronskia, mutta aina innostunutta. Monoäänitys on kompressoitu, mutta selkeä.

Antti Häyrynen

JAA
Edellinen artikkeliAho
Seuraava artikkeliGinastera