Beethoven

Ludwig van Beethoven: Musiikki J. W. Goethen näytelmään Egmont. Elisabeth Breuer, sopraano, Robert Hunger-Bühler, kertoja, Helsingin barokkiorkesteri, johtajana Aapo Häkkinen. Ondine ODE 1331-2.

Beethovenin Egmont-alkusoitto on tuttu näky orkestereiden ohjelmissa, mutta Goethen näytelmään sävelletty koko musiikki vierailee harvemmin esityksissä tai levytyksissä. Syy on ilmeinen: alkusoitto ei ole ainoastaan kokonaisuuden musiikillisesti antoisin numero, vaan se käytännössä kertoo koko tarinan. Helsingin barokkiorkesterin konserttitaltiointi Musiikkitalosta todistaa kuitenkin, että sankarillisen vapausdraaman jännitteen saa kantamaan alusta loppuun. Apunaan Aapo Häkkisen johtamalla orkesterilla on Robert Hunger-Bühlerin ärjähtelevällä saksalla laukomat vuorosanat.

Historiallinen Egmontin kreivi Lamoral vastusti espanjalaisten hirmuhallintoa Alankomaissa, mutta hänen puheensa mestauslavalla vuonna 1568 hukkui rummunpärinään. Ondinen levyllä orkesteri on paikoin turhankin taustalla, mutta Clärchenin eli ohutäänisen Elisabeth Breuerin kahdessa aariassa se myös auttaa. Pikkupojan äänellään Breuer ei ihan tunnu vastaavan Beethovenin ja Goethen uudenlaista naisihannetta. HBO:n soitto on kautta linjan ihailtavan nyansoitua ja hanakasti mukana tarinan kuljetuksessa. Päättävässä Voitonsinfoniassa vapaus taotaan inhimilliseksi perusoikeudeksi kumouksellisella kiihkolla.

Antti Häyrynen

JAA
Edellinen artikkeliTshaikovski
Seuraava artikkeliTshaikovski & Prokofjev