Bartók

Béla Bartók: Puinen prinssi, Ihmeellinen mandariini -sarja. Helsingin kaupunginorkesteri, johtajana Susanna Mälkki. BIS 2328.

Bartokin Puinen prinssi rakentaa Bela Balazsin prinsessan ja tekoprinssin kohtaamisesta parisuhdedraaman, jonka ytimenä on vaikeus ymmärtää taiteilijaa ihmisenä. Sinfoninen satubaletti on jäänyt Bartókin muita suuria orkesteriteoksia vähemmälle huomiolle, mutta toivottavasti Helsingin kaupunginorkesterin ja Susanna Mälkin levytys korjaa asiaa.

Rakastamisen vaikeudesta kertova teos liikkuu myöhäisromantiikan ja varhaisen modernismin välimaastossa, jonka vihjeellisyyden tavoittamisessa Mälkki osuu mielestäni naulan kantaan. Monissa levytyksissä teoksen vaikutus on paljon haaleampi, mutta Mälkin tulkinta on yksi sykähdyttävimmistä, kruunattuna Enno Mäemetsin dynamiikaltaan mojovalla monikanavaäänityksellä.

HKO:n soitto on joka tasolla ensiluokkaista, ja kultivoituneen silauksen sille antaa nimensä mukaisesti filharmoninen yhteissointi. Folkloristiset rytmit pursuavat energiaa, mutta impressionistiset sointitehot korostavat Bartókin orkesterinkäsittelyn hienostuneisuutta. Ihmeellinen mandariini jatkaa parisuhdeongelmien tarkastelua kovemmassa maailmassa, mutta on ikävää, että levylle on mahtunut pelkkä orkesterisarja.

Antti Häyrynen

JAA
Edellinen artikkeliBach
Seuraava artikkeliBusoni