Antonin Dvorak

Antonin Dvorak: Sinfonia nro 2, Dramaattinen alkusoitto, Alkusoitto oopperasta Armida. Deutsche Radio Philharmonie, johtajana Pietari Inkinen. SWR Music SWR19083cd.

Pietari Inkinen aloitti vuonna 2017 Saarbrückenissä soittavan Saksalaisen radiofilharmonian ylikapellimestarina. Edeltäjältään Karel Mark Chichonilta hän peri Dvorakin sinfonioiden kokonaislevytyksen, jossa Inkisen iloksi on vielä jäljellä kolme viimeistä ja tunnetuinta teosta. Niitä ennen oli tallennettava Dvorakin toinen ja monin tavoin hankalimmin toteutettava sinfonia, 26-vuotiaan rahapulasta ja sydänsuruista kärsineen taiteilijan kunnianhimoinen järkäle. Dvorak on panostanut erityisesti sinfonisten operaatioiden monumentaaliseen toteutukseen, minkä vuoksi jokaista osaa valmistaa johdanto, ja kokonaisuus kasvaa yli viisikymmenminuuttiseksi.

Kaikki säveltäjän ideoista ja niiden kertauksista eivät kannattele valittua mittakaavaa, mutta Inkinen antaa musiikin puhua puolestaan. Teos virtaa leppeän romanttisena, ja vain hetkittäin siihen toivoisi enemmän kontrasteja ja temperamenttia. Sinfonialle tekevät seuraa Dvorakin ensimmäinen ja viimeinen ooppera-alkusoitto. Wagnerilaisessa hengessä huokuva Dramaattinen alkusoitto valmistui 1870 esittämättä jääneeseen oopperaan Alfred Suuresta. Myös muutama viikko ennen Dvorakin kuolemaa 1904 ensi-iltaan päässeestä Armidasta on jäänyt eloon vain lyhyt orkesterijohdanto. Inkinen saa radio-orkesterinsa soimaan tarkkaavaisesti ja kultivoituneesti.

Antti Häyrynen

JAA
Edellinen artikkeliLudwig van Beethoven
Seuraava artikkeliErnst Krenek