Vanhaa musiikkia Portugalista

Duarte Lobo: Missa Sancta Maria, Missa Elisabeth Zachariae, Audivi vocem de cacio, Alma redemptoris mater, kahdeksan jouluresponsoriota. Cupertinos, johtajana Luis Toscano. Hyperion CDA68306.

Löytöretket ja siirtomaat saivat 1500-luvun lopulla myös portugalilaisen säveltaiteen kukoistamaan. Manuel Cardoson ja Felipe de Magalhãesin rinnalla Duarte Lobosta (n. 1565-1646) tuli portugalilaisen polyfonian mestari, jonka kahdeksanääninen Requiem löytyy useammaltakin levyltä. Vuonna 2009 perustettu kymmenhenkinen Cupertinos-yhtye voitti viime vuonna Cardoso-levyllään Gramophone-palkinnon. Seuraavalle levylleen heleä-ääniset portugalilaislaulajat ovat valinneet Lobon harvinaisempia teoksia.

Ensi kertaa levytetyt messut, toinen Neitsyt Marialle ja toinen häntä tukeneelle Elisabetille, Johannes Kastajan äidille, ovat täynnä hienoja kontrapunktisia yksityiskohtia. Päällisin puolin musiikki virtaa ja sädehtii Palestrinan pakottomaan tyyliin. Molemmat messut on julkaistu vuonna 1621, kahdeksan jouluresponsoriota ovat sen sijaan varhaisempia (1601). Ne tavoittavat Kristuksen syntymän yhtä aikaa ylevän juhlallisena ja riemukkaan valoisana. Myös kahdessa motetissa Lobon sulava polyfonia yhdistyy kirkkaaseen tekstinkäsittelyyn. Koko levyä leimaa lempeys, jonka voi yhdistää äiteihin ja lasten syntymään.

Antti Häyrynen