Tõnu Kõrvits

Tõnu Kõrvits: You Are Light and Morning (Sei la luce e il mattino). Viron filharmoninen kamarikuoro, Tallinnan kamariorkesteri, Risto Joost, kapellimestari. Ondine ODE 1363-2

Tõnu Kõrvitsin You Are Light and Morning (2019) kasvaa vaivihkaa hiljaisuudesta. Italialaisen Cesare Pavesen (1908–1950) runoihin sävelletty teos on tunnelmaltaan jotain maallisen requiemin ja kantaatin välimaastosta.

Alun Tu sei come un terra petaa elementit: maltilliset tempot, keinuva rytmi, molli ja tummasävyiset moodit sekä kontrapunktaalisten jousien harkitut riitasoinnut. Ilmaisun kiihtyessä kuorokin päätyy blue notea muistuttavaan ”kattoon” aivan kuin todellisuus palauttaisi tunnekuohusta maan tasalle. Runojen rakkaudenkiihko purkautuu runsaiksi metaforiksi, mutta Kõrvits ja kapellimestari Risto Joost kaivertavat sieltä esille katoavaisuuden ja uumoiltavan tragedian; Pavese kuoli oman käden kautta.

Ensikuuntelulla harmoniallinen ”helpon kautta” meneminen häiritsee, samoin kuin se, että koko tunnin teos on pääosin samaa tunnelmaa ripauksella vaihtuvia mausteita – Last Blues, to Be Read Some Day on virkistävin poikkeus. Levyn toinen pyöräyttäminen kuitenkin maadoittaa tunnelmaan paremmin ja paljastaa sykähdyttäviä yksityiskohtia, etenkin jousten ja kuoron hienossa yhteispelissä. Viron filharmonisen kamarikuoron ja Tallinnan kamariorkesterin ulosanti on taattua huippulaatua.

Santeri Kaipiainen

JAA
Edellinen artikkeliKaari-ensemble
Seuraava artikkeliEthel Smyth