Toivolla kidutettu vanki

Luigi Dallapiccola: Il Prigioniero, Prima seria dei cori di Michelangelo Buonarotti, Estate. Ana Maria Chiuri (Äiti), Michael Nagy (Vanki), Stephan Rüdamer (Vartija, Kuulustelija), Adam Riis (I pappi), Steffen Bruun (II pappi), Tanskan Kansallinen kuoro, Tanskan Kansallinen sinfoniaorkesteri, johtajana Gianandrea Noseda. Chandos CHSA 5276.

Luigi Dallapiccolan (1904-1975) Vanki (Il Prigioniero, 1948) kuuluu 1900-luvun oopperataiteen virstanpylväisiin. Säveltäjän muokkaama tarina toivolla kidutettavasta Vangista on yhtä ajankohtainen nyt kuin 70 vuotta sitten ja yhtä tehokas on sen jännitystä kiristävä sarjallinen tyyli. Esa-Pekka Salonen levytti teoksen vuosia sitten, eikä Anna-Maria Chiurilla ja Michael Nagyllä ole samaa vokaalista hehkua kuin Phyllis Bryn-Julsonilla ja Jorma Hynnisellä tuolloin.

He ovat kuitenkin sisäistäneet roolinsa oivaltavasti Nosedan kaiken kokoavassa johdossa. Chandosin monikanavaäänitys tuo esiin Dallapiccolan musiikin draaman, mutta myös kauneuden. Kapellimestari puristaa tanskalaisorkesterista täydet tehot. Kamarioopperalle tekevät seuraa varhaiset kuorolaulut Michelangelon runoihin (1933) sekä Estaten (1932) muisto kuumasta ja syntisestä kesästä. Dallapiccolan oopperoista Ulisse (Odysseus) odottaa vielä levytystään.

Antti Häyrynen